Köpekler insanoğlunun en iyi dostudur. Cinsi ne olursa olsun insan ile iletişime geçemeyecek bir köpek yoktur. Sokak köpeği eğitimi olur mu diye düşünüldüğünde, onun da bir köpek olduğu kabul edilirse eğitiminin de mümkün olduğunu idrak etmek çok zor olmayacak.
Köpek sahiplenmeye karar vermek: Bütün mesele bir köpek sahibi olmaya karar vermekte. Sadece bir heyecanla köpek sahiplenip, sonrasında sıkılıp sokağa veya barınağa gönderilmeyeceğine emin olmak gerekir. Eğer bir köpek istenerek sahiplenilirse eğitimi oldukça kolay ve eğlencelidir. Sahiplenen köpeğin sokak köpeği veya cins köpek olması önemli değil.
Sokak köpeği eğitimi: Sahiplenilen köpek bir sokak köpeği ise, ilk iş sağlık kontrolünden geçirilip aşılarının yapılmasıdır. Evcil hayvan beslemenin en tehlikeli tarafı hayvanın kuduz olma olasılığıdır. Sağlık kontrolünden başarı ile geçen ve aşıları yapılan bir evcil hayvan eve alındıktan sonra eğitimine başlanır. Sokak köpeği sahiplenildiği zaman ilk zamanlar, hayvan belirli bir düzene uyum sağlamakta zorlanacaktır. Sokak köpeği eğitimi olur mu sorusunun en kritik cevabı hayvanın belirli düzene uyum sağlamasıdır. Bu uyum süresi bir iki günü geçmez, ancak bu süreçte sabırlı olmak gerekir. Sahiplenilen köpek yavru ise uyum süreci çok daha kolay olacaktır. Hatta sokakta sevgisiz büyümeye sevgisiz kalan hayvan kendisine gösterilen sevgiye ve ilgiye minnet duyacak, sahibinin en yakın dostu olmak için çalışacaktır. Köpeğin sahibine dostluk göstermesi eğitimi kolaylaştırır.
Köpeklerin cinsi ne olursa olsun, kas gelişimi ve algılama süresi yaklaşık birbirine benzer. Sokak köpeği yavru ise eğitim çiş, beslenme eğitimi cins köpekler ile aşağı yukarı aynıdır. Oyun oynama ve koruma görevi gibi köpek cinsine bağlı eğitimleri vermek zor olur. Bir oyun köpeğine nasıl ki bekçilik görevi yaptırmak zor ise çoban köpeğine de oyun oynatmak zordur. Ancak köpeklerin sahiplerine olan dostluğu eğitimlerin kolaylaşmasını sağlar.
Sokak köpeğinin çiş eğitimi: Köpeklerde ilk verilmesi gereken ve en zorlanılan çiş eğitimidir. Çiş eğitiminde zorlanılması, köpeğin öğrenememesinden değil, evi kirlettiği için sahibinin tahammül edememesinden kaynaklanır. Köpeğin çiş eğitiminde ilk yapılması gereken çiş alanının belirlenmesi ve çiş alanının köpeğin yaşam alanından uzakta olmasına özen gösterilmesidir. Köpekler o kadar zeki ki, yaşadıkları alana çiş yapmayı ret ederler. Sokaktan gelen köpek, her yere her istediğinde çiş yapmaya alıştığı için ilk zamanlar sıkıntı çıkaracaktır. Her uygunsuz yere çiş yaptığında cezalandırılmalı, çiş saatleri takip edilmeli, çiş yapmadan önce hareketleri iyi tanınmalı ve çiş belirtisi hissedildiği an çiş yapma alanına götürülmeli.
Beslenme eğitimi: Köpeklerin mamasının her zaman açıkta olmaması gerekir. Köpek her an ulaşabileceği mamayı düzensiz olarak yemeye alışır. Daha sonra beslenme düzeni sağlamak zorlaşır. Sokaktan gelen köpek tabi ki, her zaman bulduğunu yemeye alışmıştır. Kararlı bir şekilde 3-4 gün aynı saatlerde ve belirli aralıklarda beslenme yapılırsa köpek yeni duruma daha hızlı uyum sağlayacaktır. Beslenme saatlerinin düzenlenmesi ile çiş saatleri de kontrol altına alınmış olur. Çünkü köpekler beslenmeden yaklaşık 15-20 dk. sonra çiş yapma ihtiyacı hissederler. Sokak köpeklerinin uyun eğitimi: Tabi ki sokakta yaşayan köpek sevgi ve ilgiyi bilmediği için oyunu da bilmez. Getirmesi için bir top atıldığında, topun kendisine atıldığını düşünüp saldırganlık gösterebilir, kucağa alınmak ve okşanmak istediğinde yine hırçınlık göstermesi çok doğaldır. Özellikle tas takmayı red edecek, gezmeye gidildiğinde bağımsız hareket etmek için çaba harcayacak, zaman zaman sahibi ile eve dönmek istemeyecektir. Sokak köpeğinin eğitimi olur mu diye sorulursa evet kısmen zor ama imkansız değil.
Sokak Köpeği Eğitimi Olur mu?
Yorum Yaz