Kopay Köpek Eğitimi

kopek (116)

Kopay köpekleri, koku yardımı ile avını bulan ve kovalayan av köpekleridir. Gerçek ismi TransylvanianHound’dur. Transilvanya olarak ta bilinir. Bu köpeklerin tüyleri güçlü ve kısadır. Tüylerinin rengi siyahtır, başında, boynunda, ayaklarında ve kuyruk ucunda kahverengi ve siyah renkte lekeler bulunur. Kopay köpekleri iki ayrı cinse ayrılır. Bazıları yaban domuzu ve geyik avlarken, bazıları ise tavşan ve tilki avında kullanılır. Vücut ağırlıkları 30-35 kg ağırlığındadır. Başı, vücudu ile orantılıdır ve uzundur. Geniş burunları vardır ve rengi siyahtır. Boynu orta yüksekliktedir ve son derece kaslı yapıya sahiptirler. Kuyrukları uzun, av sırasında yukarıya doğru kıvrık pozisyonda durur.

Kopay Köpek Eğitimi

Ortalama ömürleri 14 yıldır. Kopay köpek eğitimi çok kolaydır. Köpeğin sosyalleşmesi eğitimi için etkili ve kolay olacaktır. Eğitimi için en önemli kural, temel itaat kurallarına uyulmaktır. Eğer temel itaat eğitimi verilmezse ava çıkan kopay köpekleri, av sırasında kaybolurlar. Kopay köpeği yavrusu, 3 ayını doldurmadan sahibinin gel komutunu öğrenmesi gerekir. Bunun için yemekten önce sahibi gel komutunu tekrar etmesi yeterlidir. Çünkü; köpek aç olduğu zaman sahibinin gel komutunu öğrenecek ve uygulayacaktır.

Gel komutunu düdük çalarak ta önerilir. Çünkü; ava çıkılacağı zaman komutlar düdükle verilirse yetişkinlik dönemlerinde ve açık bir alanda düdük sesini rahat bir şekilde duyacaktır. Temel itaat eğitimi alan ve başarılı olan kopay köpekleri için, av daima onlar için çok zevkli geçecektir. Diğer bir komut ise dur komutudur. Yemek yerken dur komutu öğretilir ve böylece avda yakaladığı hayvanı ağzında getirdiği zaman sahibine kolayca vermesi için dur komutu öğretilmelidir. Dur komutu eğitimde verilen ikinci diğer bir komuttur.

Kopay Köpeklerinin Beslenmeleri

Beslenmeleri de önemlidir. Kopay köpeklerinin beslenmesi, hangi amaç için kullanılacağına bağlıdır. Evde bakılan kopay köpeklerine kuru mama vermek yeterli olacaktır, av için kullanılacaksa arada sırada yakaladıkları tavşanların kulaklarını vermek uygun olacaktır. Yavru kopay köpekleri için kaliteli mama verilmesi gerekir. Yavru kopay köpeklerinin sindirim sistemi zayıftır ve besin ihtiyaçları çok fazladır. Bu yüzden evde kalan yemek artıkları ve hazır ev yemekleri vermek uygun olmaz. Bu köpeklere hazırlanan özel olarak mamaları vardır ve gelişimleri göz önünde bulundurarak bu özel mamaları vermek gerekir. Bu özel mamayı kullanan kopay köpeği, tüm ihtiyaçlarını tamamen karşılar.

Yavru köpeklere günde 4 kere kuru mama, 6. aydan sonra günde 3 kere, 1 yaşını doldurduktan sonra günde 2 kere ve yetişkin olduklarında ise günde 1 kere kuru mama verilmesi yeterli olacaktır. Kopay köpekleri çok güçlü olduğu için sağlıklı köpeklerdir. Ancak genetik hastalıkları olabilir. Bu yüzden yavru kopay köpeği alırken soyları sağlıklı olan köpekler tercih edilmelidir. Hasta olan kopay köpeklerini çiftleştirmek yanlıştır. Kopay köpeklerinin kökeni Macaristan’dır. Orta çağda av köpeği olarak kullanılmıştır. Kopay yavruları annesinden ayrıldıktan sonra ortama alışmaları zordur. İlk başlarda utangaç davranırlar ve zamanla sahibine bağlanır, uyum sağlar.

Kopay Köpek Eğitimi

Bakımı kolay olan bir köpektir. Tüyleri sert ve kısa olduğu için fırçalanması gerekmez. Tüy dökme mevsimleri geldiği zaman, bahar ayında fırçalanması gerekir. Bunun dışında haftada bir kere fırçalanmaları gerekir. Ayda bir kere yıkanabilirler ve çok kirlenirlerse iki, üç kere de yıkanabilir. Av köpeği oldukları için enerjileri çok fazladır. Sık sık ava götürüldüklerinde çok mutlu olurlar. Ava götürülme imkanı yoksa egzersizler yaptırılabilir. Günde 1 saat yoğun tempo ile yürüyüşler yaptırılabilir. Egzersiz yapmayan kopay köpekleri, tembelleşir ve kilo alırlar. Avdan sonra kulaklarına bir şey girip girmediği kontrol edilir. Haftada 1 kere kulakları temizlenmelidir. Dişleri de haftada 2-3 kez fırçalanmalıdır.

etiketlerETİKETLER

Sıradaki içerik:

Kopay Köpek Eğitimi