K9, köpekleri eğitmek için kullanılan zorlu bir eğitim sistemidir. K9 Eğitim Çiftliği K9 eğitimini başarı ile tamamlayan köpeklere K9 eğitim sertifikası vermektedir.K9 eğitimi alacak köpekler beceri, zekâ, karakter ve üretkenlik bakımından üstün yeteneklere sahip olması gerekmektedir. Aksi takdirde K9 eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayamamaktadırlar. Bu özellikler bakımından ele alacak olursak K9 eğitimine uygun köpek ırkı Alman Çoban Köpekleridir. Bu nedenle Alman Çoban Köpekleri çoğunlukla K9 ırkı şeklinde bilinmektedir. K9 bir ırk değil köpekler için bir eğitim sistemidir. Alman Çoban Köpekleri ise bu eğitim sistemine en yatkın olan ırktır.
K9 eğitimi köpekler için çok zor bir eğitim olmasının yanında çok uzun süren bir eğitim sistemidir. K9 eğitimi alacak köpekler eğitime başlanmadan önce uzun ve karmaşık testlere tutulurlar. Bu testlerden başarısız olanların K9 eğitimleri daha başlamadan sonlandırılmaktadır. K9 eğitimi alması istenen bir adayın bu testlerle uygun mu, uyum sağlama kabiliyeti yeterli mi, sabırlı mı, tecrübeli mi, sorumluluk sahibi mi, olgun mu, sportif mi ve stres altında çalışmaya uygun mu gibi sorulara yanıt aranmaktadır. Bu ilk testleri başarı ile geçen köpekler çok zorlu ve uzun sürecek olan K9 eğitim sürecine başlayabilmektedir.
K9 eğitim süreci köpeklerin çok küçük yaşlarında başlamaktadır. K9 eğitimine başlamadan önce köpeklere başka eğitimler verilmektedir. K9 eğitimi alacak olan aday köpeğin yavruyken K9 eğitimine uygun olup olmadığı değerlendirilir. K9 eğitimine aday köpeğin dayanıklı, güçlü ve zeki olması istenmektedir. Aday köpeğe ilk önce annesinden ayrılır ayrılmaz HB+ eğitimi verilmektedir. Bu eğitimle köpek bütün stresli faaliyetlerden uzak tutularak sosyalleşmesi sağlanır. 4 aylık olan yavrunun ikinci eğitimi FGO eğitimidir. Bu eğitimin sonunda köpeğe ikinci bir uygunluk testi yapılır. Bu testi de başarılı bir şekilde atlatan köpek kısa bir pekiştirme aşamasından sonra FGO+ eğitimine tabi tutulur. Bu şekilde 10 aylık olan yavru köpeğin 10-12 aylar arasında OB eğitimi alması sağlanır ve OB eğitiminin ardından üçüncü bir eğitime tabi tutulur.
Bu süreçte aynı zamanda pekiştirme eğitimine devam edilir ve iz sürme yeteneğini geliştirici eğitimler de verilir. Bu aşamadan sonra K9 eğitimine giriş yapılır. K9 eğitiminin giriş aşamasından sonra köpek K9 eğitiminden önce son bir teste tabi tutulur ve bu testten başarılı bir şekilde çıkan köpek K9 eğitiminin genel eğitimine başlar. K9 genel eğitimi birden fazla aşamalardan oluşmaktadır ve her aşama sonunda bir genel değerlendirme yapılmaktadır. K9 genel eğitimi bu şekilde tamamlandıktan sonra eğer istenirse ve gerek görülürse İz Sürme, Narkotik Arama, Silah ve Patlayıcılar ve Tutuklama/Patrol gibi özel K9 branş eğitimleri de verilmektedir. Bu branş eğitimleri birbirinden bağımsız ve ayrı zamanlarda verilmelidir. K9 genel ve branş eğitimini başarı ile tamamlayan köpeklere K9 eğitim sertifikası verilmektedir.
Yukarıda anlatıldığı gibi K9 eğitimi zor ve uzun süren bir eğitimdir. Bu nedenle K9 eğitimleri k9 eğitim çiftliği olarak geçen merkezlerde gerçekleştirilir. K9 eğitim çiftliği, K9 eğitimi için gerekli olan iç mekân eğitim odaları, parkur gibi tüm ortamları sunmaktadır. Bunun yanında K9 eğitim çiftliklerinde K9 eğitimi veren uzman kişiler görev almaktadır. K9 eğitim veren birçok K9 eğitim çiftliği bulunmaktadır. Sahip olduğunuz köpeğin K9 eğitimi almasını istiyorsanız bu K9 eğitim çiftlikleri ile irtibata geçmeniz gerekmektedir. K9 eğitimi almış köpekler genellikle polis, arama-kurtarma, savunma gibi işlerde kullanılmaktadır. Bu işlerde kullanılacak olan köpeklerin K9 eğitim sertifikasına sahip olmaları gerekmektedir.
K9 Eğitim Çiftliği Hakkında
Yorum Yaz